5G info

Connectow draait op technologie

Zonder technologische vooruitgang, geen CONNECTOW. Terwijl Europa toekijkt hoe wij onze voorbeeldfunctie vervullen als eerste échte smart city, nemen ook andere steden steeds meer het initiatief om zichzelf om te bouwen tot een slimmere stad.

Dit hebben we te danken aan de introductie van de 5th generation communication technology. De volgende logische stap in de wereld van connectiviteit.

De nood aan nieuwe technologie

De huidige oplossingen en netwerken schieten tekort om de vernieuwing waar we naartoe willen te ondersteunen. Ze vragen veel aandacht, onderhoud en zijn vaak ook niet de meest ecologische oplossingen.

Gedaan met graven

Wanneer we een stedelijk netwerk willen uitbouwen, gaat dat vaak gepaard met het openleggen van trottoirs en straten. Noodzakelijk, maar vervelend voor de omwonenden.

Dankzij nieuwe technologieën, kunnen we de verschillende gebouwen draadloos met elkaar verbinden. Gedaan met graven dus! Bovendien zorgen we voor een hyper-beveiligde en robuuste internetaansluiting, waardoor de kans op het verlies van je connectie met het web helemaal verleden tijd is.

Verouderd wifi-netwerk

De verouderde wifi-netwerken in scholen en overheidsgebouwen zijn toe aan een make-over. Met CONNECTOW zorgen we voor een robuuste en veilige connectiviteit op de plaatsen waar het echt nodig is. Zo beschermen we gevoelige data én kunnen er nieuwe oplossingen worden geïnstalleerd, zonder dat het netwerk overbelast wordt. Denk maar aan digitale schoolborden of geconnecteerde tablets en laptops.

Verouderde electriciteitsmeters

Ook de huidige elektriciteitsmeters zijn toe aan vervanging. Met de komst van digitale meters kunnen we het verbruik een pak beter monitoren en sturen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Tijd voor verandering

Tijd voor vernieuwing dus. Maar hoe doen we dat? Geleidelijk schakelen we over naar 5th generation communication technology.

5G is veiliger, stabieler, betrouwbaarder, sneller en kan meer apparaten verbinden. Bovendien laat het ons toe om een volledig privaat netwerk voor de stad te bouwen, wat op termijn voor een enorme besparing in de kostenstructuur zal zorgen.

Deze stap kunnen we zetten dankzij CEF (Connecting Europe Facility), een belangrijk financieringsinstrument van de Europese Unie. Dankzij hun financiële steun en toezicht kunnen we de beste oplossingen selecteren en stapsgewijs de stad Waver helpen om zijn succesverhaal waar te maken.

Hoe werkt het?

Net zoals bij zijn voorganger 4G is en blijft de kern: het draadloos verzenden en ontvangen van gegevens. Alleen doet 5G of 5th generation communication technology dat een stuk efficiënter. Zo lukt het 5G om meer data per radiogolf te versturen en gerichter signalen uit te zenden naar andere 5G-antennes en mobiele toestellen. Daardoor kan er meer data verzonden worden aan een veel hogere snelheid én wordt de reactiesnelheid heel wat beter.

5G brengt dus heel wat voordelen met zich mee, maar is dat wel allemaal veilig? Ja, het is ook belangrijk om te weten dat de radiofrequenties van 5G vergelijkbaar zijn met die van de huidige draadloze communicatienetwerken.

De normen in België rond blootstelling aan radiofrequenties zijn erg strikt en garanderen een hoog niveau van bescherming. Zoals altijd staat de veiligheid en de gezondheid van de burger voorop. Daarom zal de overgang naar 5G geleidelijk aan gebeuren en kunnen we kwaliteit en veiligheid bij alles wat we doen garanderen. Dit is ook de reden dat heel wat eerste projecten nog het oude netwerk zullen gebruiken en later zullen overstappen naar het 5G-netwerk.

Wat brengt de nieuwe technologie naar Waver?

Ecologisch

Het energieverbruik van het nieuwe netwerk en de daarop verbonden toestellen ligt beduidend lager dan bij de vorige generaties. Daarnaast worden er dankzij 5th generation communication ook heel wat nieuwe toepassingen mogelijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld energieverbruik gemakkelijker monitoren en bijsturen.

Dankzij deze nieuwe inzichten, verkregen door deze kersverse toepassingen, kunnen we de juiste duurzame beslissingen maken om klimaatverandering aan te pakken.

Veiligheid

Dankzij netwerk slicing creëren we meerdere geïsoleerde omgevingen binnen een netwerk. Alleen de beheerder van die omgeving - in dit geval dus de stad Waver - kiest wie er toegang heeft. Zo blijft gevoelige informatie veilig en wordt kritische communicatie niet verstoord door stoorzenders.

Economie

Ook op economisch vlak gaan we met volle kracht vooruit. 5th generation communication technology heeft het potentieel om de economische groei te stimuleren en de concurrentiepositie van de lokale ondernemingen te versterken.

Snelheid

Snel, sneller, snelst. 5th generation communication technology is zo’n 10x sneller dan de huidige netwerken.

Vragen of suggesties?

Op zoek naar een antwoord? Neem zeker een kijkje op onze FAQ-pagina.

Toch niet gevonden wat je zocht? Vul dan gerust het contactformulier in, onze experts helpen je graag verder.

Ook suggesties zijn altijd welkom, samen maken we Waver dé smart city van de toekomst.

Stel je vraag hier

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.